دامنه چیست؟ انواع دامنه و مناسب ترین آن ها
دامنه یا (DOMAIN) که معنی آن “گستره” است، در واقع همان آدرس منحصر به فردی است که برای دسترسی به وب سایت مورد نظر تعیین می کنیم. یعنی همان آدرس اینترنتی است که کاربران به وسیله آن وارد سایتتان می شوند. هر دامنه از چند قسمت تشکیل شده است که به وسیله نقطه (DOT) از هم جدا می شوند. قسمت اول آن پروتوکل (protocol) گفته می شود که به صورت “https” یا “http” نمایش داده می شود. قسمت دوم آن زیردامنه و یا (subdomain) که به صورت “WWW” نمایش داده می شود، قسمت سوم آن همان نام سایت و یا همان نام دامنه (DOMAIN NAME) یا دامنه سطح دوم (second-level domain) می باشد که ما خود آن را انتخاب می کنیم، در قسمت چهارم که به آن دامنه سطح بالا (top-level domain) و یا پسوند کشوری یا در واقع همان (COUNTRY) می گویند که به صورت com یا ir و یا … نمایش داده می شود. نام دامین در واقع همان نام سایت است که ما خود آن را انتخاب می کنیم و پسوند دامنه شما نمایانگر نوع سایت شماست. در زمان طراحی یک سایت، اولین مرحله خرید دامنه مورد نظر و سپس خرید هاست و ادامه ماجراست.
ویژگی های دامنه مناسب برای وب سایت
- آدرس دامنه ساده و تا حد امکان کوتاه و کمتر از ۱۲ کاراکتر باشد.
- نام دامنه را مرتبط با حوزه فعالیتتان انتخاب کنید.
- نام دامنه به شکلی انتخاب شود که کاربران به راحتی بتوانند آن را به یاد بیاورند.
- از پسوند های رایج استفاده کنید.
مراحل مختلف دامنه
ثبت و خرید دامنه آزاد و یا (available)
قبل از اینکه دامنه مورد نظر را ثبت کنید، ابتدا باید مطمئن شوید که کسی قبلا آن را خریداری نکرده باشد. برای این کار از سایتی که می خواهید دامنه را خریداری کنید، موجودی و آزاد بودن نام آن دامنه را با پسوند مورد نظر خود چک کنید و اگر قبلا توسط شخص دیگری خریداری نشده بود، اقدام به خرید دامین مورد نظر کنید. روش دیگری که می توانید استعلام نام دامنه مورد نظر را از آن بگیرید، وب سایت who.is است. به این صورت که با مراجعه به این سایت می توانید از آزاد بودن دامنه مورد نظر مطلع شوید و اگر هم آزاد نبود، میتوانید نام صاحب دامنه و تاریخ انقضای آن را نیز مشاهده کنید.
دوره فعال دامنه
دوره فعال دامنه به این بستگی دارد که شما برای چه مدت آن را خریداری کرده اید. برای مثال برای مدت یکسال و یا برای مدت پنج سال.
مرحله انقضای دامنه
در این مرحله مبلغی که شما برای داشتن دامنه مورد نظر پرداخت کرده و قادر به استفاده از آن دامین بودید، به پایان رسیده و شما مجددا برای استفاده از آن مجبور به پرداخت هزینه آن هستید. در غیر این صورت دامین شما منقضی خواهد شد و امکان استفاده از آن برای شما سلب می شود. ضمنا اگر طی مدتی مشخص مجددا اقدام به پرداخت هزینه دامین و بازخرید آن نکنید، این دامین برای شما حذف می گردد و مجددا در دوره آزاد قرار گرفته و به فروش می رسد که اصطلاحا به آن دوره (Pending Deletion) گفته می شود.
پسوند دامنه و انواع آن
پسوندهای مختلفی وجود دارند که هر کدام از آن ها نشان دهنده نوع فعالیت سایت شما هستند. متداول ترین آنها com, ir, net, org, info هستند. پسوندهای مختلف هرکدام کاربردهای مختلفی نیز دارند.
پسوند عمومی (Generic Top-Level Domains)
موارد زیر متداول ترین پسوند ها هستند که برای استفاده عموم و بدون هیچ محدودیتی استفاده می شوند.
com. مخفف (commercial): برای استفاده شرکت های تجاری که برای اموری مانند خرید و فروش، معرفی محصولات، خدمات و … استفاده می شوند و این دامنه رایج ترین پسوند می باشد.
org. مخفف (non-profit organizations): مختص موسسات و سازمان های غیر انتفاعی و ارگان ها
net. مخفف (network): مختص شبکه های اینترنتی و اطلاع رسانی، شرکت های اینترنتی و …
info. مخفف (information): مختص سایت های اطلاع رسانی تجاری و یا غیر تجاری از قبیل انواع اطلاع رسانی درباره معرفی محصولات، خدمات و …
pro. مخفف (professional): برای افرادی که فعالیت اینترنتی حرفه ای می کنند کاربرد دارد. مانند دانشمندان، حقوق دانان و …
biz. مخفف (business): برای کسب و کارها به ویژه تجارت الکترونیک
name. برای اشخاصی که می خواهند برای خود سایت شخصی ایجاد کنند.
mobi. مخفف (mobile): مختص پایگاه های سرویس دهی و فروش موبایل
پسوندهای اختصاصی (Sponsored Top-Level Domains)
برای ثبت این نوع از پسوندها محدودیت ها و قوانین خاصی وجود دارند و افراد یا سازمان هایی با فعالیت خاص باشند مجاز به استفاده از آن ها هستند.
travel. مخصوص شرکت های ارائه دهنده خدمات مسافرتی
edu. مخفف (education): مختص مراکز آموزشی
tv. پسوند دامنه ملی کشور توالتو است که به دلیل شباهت به کلمه television اشتباه برای شبکه های تلویزیونی مورد استفاده قرار می گیرد.
int. مخفف (international): مختص حوزه اینترنتی سازمان های بین المللی
gov. مخفف (government): مختص به نهاد های دولتی
این مقاله را هم بخوانید:
پسوندهای ملی (Country Code Top-Level Domains)
هر کشوری با استفاده از کد اختصاری، دارای دامین اختصاصی می باشد که فقط ساکنان آن کشور مجاز به استفاده از آن پیشوند می باشند. به عنوان مثال کشور ایران دارای دامنه تخصصی IR. می باشد و دامنه های اختصاصی ایران به شرح زیر است:
ir. این دامنه مختص کشور ایران است و فقط ساکنان ایران مجاز به استفاده از آن هستند. حروف IR برگرفته از حروف ابتدای کلمه ایران IRAN است.
co.ir. این دامنه مختص سازمان ها و شرکت های غیر دولتی و خصوصی می باشد.
ac.ir. این دامنه مختص وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی و موسسات آموزش عالی می باشد.
net.ir. مختص شرکت های ارائه دهنده خدمات شبکه و ISP ها بوده و لازم به ارائه مجوز ISP می باشد.
sch.ir. مختص مدارس، موسسات و سازمان های آموزشی که مجوز وزارت آموزش و پرورش را دارند.
org.ir. مختص انجمن های علمی، سازمان های غیر انتفاعی و موسسات بین المللی ثبت شده
id.ir. مختص اشخاص حقیقی که تابع جمهوری اسلامی ایران هستند و ارائه کارت ملی و شناسنامه الزامیست.
gov.ir. مختص قوه مجریه، قوه مقننه و قوه قضایی ایران است که ارائه مدارک مربوطه الزامیست.
پسوند های دیگری نیز وجود دارند که رایج نیستند، به همین دلیل در این مقاله عنوان نشده اند.